SAD, putovanje Aljaska i Yukon

SAD putovanje, putovanje u Aljasku i Yukon

Predivno putovanje po prirodi Aljaske. Krajolik se diže iz ledenog mora i u proljeću zaživi u svim bojama prirode. Mir ledenih i šumovitih ravnica prekinu samo udaljena sjela, gdje upoznate život u divljini.
 
Putujete unajmljenom autom. U većini hotela u SAD može na dva kreveta spavati četiri odrasle osobe, što čini putovanje jeftinije.

Program putovanja je fleksibilan, možemo ga promijeniti po vašim željama. Na putovanje ćete biti dobro pripremljeni. Svaki putnik prije odlaska primi detaljne upute za putovanje. Kod hotela uvijek pazimo na kvalitetu i cijenu.

 

Aljaska i Yukon od € 3.430 po osobiCijena uključuje avionsku kartu, takse, 14 noćenja po programu (dvokrevetna soba), najam vozila (uključena je neograničena kilometraža, CDW, pristojbe, jedan tank goriva i dodatno osiguranje do 1 mio usd štete). Vozač mora imati najmanje 25 godina (od 21 do 25 godina je nadoplata). Uključen je i autobusni ogled parka Denali. Putovanje je moguće od 20. svibnja do 1. rujna.

Cijena zavisi od prostih kapaciteta.


Program putovanja

Fotogalerija


Dan 1: Anchorage, dolazak
Slijetanje u Anchoragu, glavnome gradu Aljaske. Prijevoz u hotel (nije uključen).

Hotel: Ramada Hotel*** (standard) ili Sheraton Hotel***+ (standard plus)


Dan 2: Anchorage - Denali
Preuzimanje vozila i vožnja kroz aljaški krajolik u nacionalni park Denali.

Put: 380 km
Hotel: Denali Grizzly Bear Resort** (standard) ili Grande Denali Lodge**** (standard plus)


Dan 3: nacionalni park Denali
Nacionalni park Denali se nalazi u unutrašnjosti Aljaske. Njegova najveća atrakcija je 6.194 visoka planina Mount McKinley, to je najviša sjevernoamerička planina. Park se sastoji od brojnih bijelih planinskih vrhova, jezera, rijeka i ledenjaka. Kroz park se proteže 146 kilometara duga cesta u smjeru istok - zapad. Samo mali dio ceste je asfaltiran, jer stalni ciklusi smrzavanja i odmrzavanja cesti nanose veliku štetu.

Danas idete na vodeni ogled Denalija autobusom (6 do 8 sati). Nezaboravni pogledi na slikovit krajolik, a uz malo sreće čete sresti i losa ili medvjeda.


Dan 4: Denali - Fairbanks
Priječite unutrašnjost Aljaske, za sobom napuštate rijetka sela. Cijeli dan preživite u samoći. Priječite rijeku Nenana, koja je u kratkome proljeću puna teretnih brodova. Brodovi opskrbu unutrašnja sela, ali to traje samo nekoliko mjeseci u godini.

Fairbanks je največi grad unutrašnjeg dijela Aljsake.

Put: 200 km
Hotel: Westmark Fairbanks*** (standard) ali Pike's Waterfront Lodge*** (standard plus)


Dan 5: Fairbanks - Tok
Postanak u gradiću North Pole, jednom između prebivališta Djeda Božićnjaka. North Pole je mali gradić kraj autoputa. Tu je neuobičajena trgovina Santa Claus House ispred koje stoji ogroman kip Božićnjaka. Tu možete kupiti darove za Božić svaki dan u godini.

Sljedeći gradić na putu je Delta Junction, tu su nekada kopali zlato, a poznat je i kao grad bizona, vojna vojni garnizon, poljoprivredno središte. Ali Delta Junction je vjerojatno najviše znan po kraju Aljaškog autoputa, kojeg obilježuje ogroman kamen Mile 1422. Posjetite gradski centar i tržnicu.

Uz dovoljno vremena možete posjetiti i Delta Bison Sanctuary, gdje živi petsto bizona u prirodnom okolišu s pogledom na Alaska Range i Delta River.

Dobrih 150 kilometara prema jugu se nalazi Tok, važno trgovačko središte za ljudi, koji žive u vrlo udaljenim područjima. Kupite si mokasine, tople i dlakave zimske cipele ili ručno napravljeni nakit.

Put: 380 km
Hotel: Golden Bear Motel** (standard) ali Cleft of the Rock*** (standard plus)


Dan 6: Tok - Dawson City
Putujete kroz divljinu Aljaske, u rudarski gradić Dawson City. Zlatna groznica je počela godine 1896. U razdoblju samo tri godina je u Dawson City došlo 40.000 ljudi. Groznica je uskoro prošla i mnogi ljudi su otišli. Dawson i napušteni grad Forty Mile su opisani u pričama Jacka Londona, od kojih je najbolje poznata Glas divljine. Jack London je proživio nekoliko godina u Dawsonu.

Stignete u Kanadu. Vozite se po Top of the World Highway, koja vodi preko planina s beskonačnim pogledima.

Put: 300 km
Hotel: Westmark Inn***+ (standard) ali Aurora Inn*** (standard plus)


Dan 7: Dawson City
Slobodan dan. Posjetite staru igraonicu Diamond Tooth Gerties, muzej Jacka Londona i Dawson City muzej, ili kulturni centar Danoja Zho.


Dan 8: Dawson City - Whitehorse
Nastavite svoj put uz prijeko 3000 kilometara dugu rijeku Yukon. Vodi vas do glavnog grada kanadske pokrajine Yukon, Whitehorse. Imate dovoljno vremena za postanak na Five Finger Rapids, to je bila opasna prepreka za sve koji su tu nekada tražili zlato i putovali 1300 kilometara od jezera Bennett do Dawsona.

Put: 530 km
Hotel: Westmark Whitehorse***


Dan 9: Whitehorse - Skagway - Haines
Danas vas čeka Smaragdno jezero i pustinja Carcross, najmanja pustinja na svijetu sa samo 2,6 kv kilometara. Pustinja je formirana nakon posljednjeg ledenog doba.

Smaragdno jezero je zbog taloga kalcijevog karbonata stvarno smaragdno zelene boje.

Prolazite i kanal Lynn, gdje možete fotografirati kolonije vidri, koje se tu često kupaju. Kanal je dubok 610 metara i je najdublji fjord u Sjevernoj Ameriki.

Put: 175 km
Hotel: Hotel Halsingland***


Dan 10: Haines - Haines Junction
Haines Junction je mali, udaljeni gradić usred nevjerojatnog krajolika. Prošetajte uz rijeku Dezadeash, uživajte u razgledu na planine u pozadini.

Put: 235 km
Hotel: The Raven


Dan 11: Haines Junction - Tok
Na putu natrag prema Toku prelazite nacionalni park Kluane, krajolik snježnih planina i glečera. Ogromna ledena polja su najveća na svijetu izvan polarnog kruga. Vozite uz jezero Kluane.

Put: 480 km
Hotel: Golden Bear Motel (standard) ali Cleft of the Rock*** (standard plus)


Dan 12: Tok - Wasilla, Palmer
Vaš današnji cilj je Palmer, grad usred nezaboravne prirode. Centar grada je pun trgovina i je zatvoren za promet.

Put: 480 km
Hotel: Alaska Garden Gate** (standard) ali Best Western Lake Lucille*** (standard plus)


Dan 13: Palmer - Seward
Vozite se prema gradu Seward, priječite poluotok Kenai i Mount Marathon. Mali gradić uz more ima brojne atrakcije, glavna je nacionalni park Kenai Fjords.

Put: 270 km
Hotel: Seward Windsong Lodge***


Dan 14: Seward - Anchorage
Prije povratka u Anchorage morate posjetiti još nacionalni park Kenai Fjords. Najbolji način je plovidba brodom po fjordovima, ponekad možete vidjeti i kitove.

Put: 200 km
Hotel: Ramada Hotel*** (standard) ali Sheraton Hotel*** (standard plus)


Fotogalerija