Civilno vjenčanje u inozemstvu

Civilno vjenčanje i što to znači.
Većina naših parova, koje vjenčavamo u inozemstvu se odlučuje za civilno vjenčanje. Kod civilnog vjenčanja se odvija zakonsko priznati obred vjenčanja, koji izvodi matičar ili druga ovlaštena osoba. Civilna vjenčanja se mogu razlikovati s obzirom na državu u kojoj se izvode, ipak većini je zajednička izmjena svečanih zavjeta i simbola te javna objava punovažnosti vjenčanja dviju osoba. Obred se odvija po pravilima i propisima koji su na snazi u državi u kojoj se par vjenčava.
 
Brojne države dozvoljavaju vjenčanja i izvan matičnih ureda, zato možete birati između zanimljivih lokacija (vjenčanje u dvorcu, vjenčanje na plaži, u tropskom vrtu, u prašumi, u ledenoj dvorani). Obredi se obično izvode na engleskom jeziku, ponegdje i na lokalnom jeziku. U tom slučaju u obredu sudjeluje i prevoditelj.
 
Zakonski propisi za vjenčanje u inozemstvu
Za vjenčanje u inozemstvu vrijede zakonski propisi države u kojoj se vjenčanje izvodi. Prvi uvjet je da država uopće dozvoljava vjenčanja inozemnih državljana. Neke države, na primjer Maldivi ne dopuštaju vjenčanje stranaca i zato je tamo izvedivo samo simbolično vjenčanje.
 
Države za civilno vjenčanje mogu zahtijevati različite dokumente, iako uglavnom trebamo rodni list, izjavu da se želite vjenčati, dokument koji dokazuje da niste vjenčani i kopiju putovnice. Dokumenti obično moraju biti službeno prevedeni na engleski ili lokalni jezik.
 
Sve dokumente za vas uređuje koordinator vjenčanja agencije E-potovanja. Obavijestit ćemo vas točno koje sve dokumente trebate imati i poslati ih na odgovarajuće urede u državi u kojoj će se odvijati vjenčanje. Poslije vjenčanja dobit ćete odgovarajuću potvrdu, sa odgovarajućim žigom Apostille.
 
Da li je vjenčanje kod nas priznato?
Da bi vjenčanje bilo priznato i u Hrvatskoj, morate ga ovjeriti u matičnom uredu. Najlakše ćete ovjeriti vjenčanje, koje se je odvijalo u državama potpisnicama Haaške konvencije (pored ostalih to su: Grčka, Mauricius, Fidži, Barbados, Grenada, St. Lucija, Sejšeli, Trinidad i Tobago). U tom slučaju se uputite u matični ured i vjenčanje ovjerite.     
 
Ukoliko država u kojoj ste se vjenčali nije potpisnica Haaške konvencije, imat ćete nešto više posla iako je i u tom slučaju vjenčanje priznato i kod nas. Obično je potrebno posjetiti najbližu ambasadu u kojoj ovjere certifikat, nakon čega ga još jednom ovjere na Ministarstvu za vanjske poslove Republike Hrvatske. Dokument na taj način postane važeći i u Hrvatskoj. 
 
 
Imate dodatna vprašanja? Šaljite ih.