Obavijest o kolačićima

Što su kolačići?
U informatici kolačić je informacija o korisniku koju web preglednik pohranjuje na računalo ili drugi elektronički uređaj za daljnju upotrebu. To su podaci koji se pohranjuju na računalu pojedinca prilikom posjete određenoj web stranici i koriste se za identifikaciju, praćenje i prikupljanje specifičnih informacija o korisnicima interneta, kao što su npr. preferencije za određene stranice/sadržaj ili navike kupovine putem interneta.
 
Vrste kolačića
Privremeni ili sesijski kolačići ostaju od trenutka kada korisnik otvori preglednik do trenutka završetka sesije.
 
Trajni ili trajni kolačići ostaju pohranjeni danima, mjesecima ili čak godinama nakon što korisnik zatvori preglednik i završi sesiju. Internetske stranice ih koriste npr. za pohranjivanje podataka o registraciji, postavki jezika stranice itd., kao i za izradu korisničkih profila i analizu prometa.
 
Vlastiti kolačići (kolačići prve strane) su s web stranice koju korisnik pregledava, a mogu biti trajni ili privremeni. Web-mjesta koriste ove kolačiće za pohranu informacija koje će ponovno koristiti sljedeći put kada korisnik posjeti tu stranicu.
 
Ostali kolačići (kolačići treće strane) potječu s drugih, partnerskih web stranica (koje, na primjer, prikazuju oglase na izvornoj web stranici ili mjere promet). Na taj način treće strane mogu prikupljati korisničke podatke s raznih web stranica i koristiti ih u razne svrhe, od oglašavanja i analitike do poboljšanja svojih proizvoda. Takvi kolačići predstavljaju veliku invaziju na privatnost korisnika.
 
Zašto se koriste kolačići?
Kolačići su temeljni za pružanje online usluga prilagođenih korisnicima. Uz pomoć kolačića interakcija između korisnika weba i web stranice je brža i lakša.
 
Kako upravljati kolačićima?
Korisnik u svakom trenutku zadržava potpunu kontrolu nad kolačićima, jer ih u svakom trenutku može izbrisati, ograničiti ili onemogućiti. Upute o tome kako to učiniti razlikuju se od uređaja do uređaja i dostupne su na početnoj stranici svakog proizvođača softvera. Stoga odlučujete hoćete li dopustiti pohranu kolačića na vašem uređaju. Njihove postavke možete kontrolirati i mijenjati u svom web pregledniku:
 
Krom
Firefox
Internet Explorer
Opera (upute na engleskom)
Safari (Mac) (upute na engleskom)
Safari (iOS) (upute na engleskom)
Brave (upute na engleskom)
 
Dakle, kolačići nisu ništa novo, svi posjetitelji web stranice imaju mnogo kolačića s raznih web stranica pohranjenih na svojim računalima, tabletima i mobilnim telefonima. Novost je da se zakonskom regulativom (ZEKom-1) stvaraju promjene u informacijama odn pristanak posjetitelja za njihovo korištenje. Ako isključite kolačiće, neke opcije web stranice mogu biti onemogućene.
 
Odluka je vaša, ali kolačići imaju svrhu
Korisnik ima mogućnost odlučiti hoće li prihvatiti ili odbiti kolačiće. Valja napomenuti da njihovo isključivanje može dovesti do problema s web mjestom.
 
Ako prihvatite privolu za kolačiće, ali se kasnije predomislite, morat ćete poništiti svoju odluku brisanjem kolačića (upute kako to učiniti za svoj preglednik objavljene su iznad). Nakon brisanja, ponovno ćete biti obaviješteni ako želite kolačiće. Na web stranici mizarstvo-kajzer.si povremeno se prilažu (ugrađuju) sadržaji sa stranih stranica. To se obično radi s iframe tehnologijom, što znači da se s tehničke točke gledišta korisniku servira sadržaj treće strane, zajedno s njihovim kolačićima, npr. ugraditi YouTube videozapise koji uključuju vlastite oglasne sustave i postaviti vlastite kolačiće za gledatelje.
 
Društvene mreže Facebook, Google i Twitter također će postaviti kolačiće ovisno o tome jeste li prijavljeni na njihovu uslugu. Upravljanje njihovim kolačićima regulirano je uvjetima sudjelovanja koje prihvaća korisnik ovih mreža prilikom registracije.
 
Detaljnije informacije o kolačićima dostupne su na web stranici Povjerenika za informiranje.
 
Koje kolačiće generira web stranica E-putničke agencije?
Vrsta kolačića: Google Analytics
Vrijednost: _ga, _gid, _gat
Opis: Google Analytics prati napredak vašeg posjeta našoj stranici: koje ste stranice posjetili, vrijeme na stranici i na kojoj ste stranici završili sesiju.
 
Voditelj obrade: E-potovanja d.o.o.